Піца – найвідоміша італійська страва, що в перекладі означає «прісний хліб». Її батьківщиною є місто Неаполь. Спочатку піца була їжею бідних селян, які готували коржі з борошна та доповнювали цю скромну страву усім, що у них було – шматочками сиру, овочів, зелені. З часом неаполітанці придумали велику кількість її різновидів, найпопулярніший з них старовинний рецепт – «Маргарита». Саме в Неаполі італійці по сьогодні зберігають усі секрети й тонкощі цього класичного рецепта. Основні компоненти цієї піци – корж із дріжджового тіста, свіжовиготовлений томатний соус, зелений базилік та сир моцарела. За легендою дружина короля Італії Умберто І, Маргарита Савойська, забажала скуштувати піцу. Але серед знатних вельмож Італії це вважалося моветоном: піца була їжею бідних плебеїв. Тоді господар найкращої піцерії у Неаполі Рафаело Еспозито приготував королеві Маргариті три різних піци. Дві з них він приготував згідно з класичним рецептом, а третю – за власним. Для цієї піци він узяв червоні томати, зелень базиліка й білу моцарелу. Коли Маргарита скуштувала усі страви, їй до смаку припав саме третій варіант. Після цього Еспозіто у меню своєї піцерії цей вид піци називав не інакше як «Маргарита», в пам’ять про королеву Маргариту Савойську. Цю захопливу історію про піцу «Маргарита» розповіла зав. бібліотекою-філією №11 Центральної бібліотеки ПМТГ Євгенія Данилець на майстер-класі «Магніт на холодильник «Піца» з солоного тіста». Дітям-учасникам запропонували намалювати, як їхня піца-магніт виглядатиме на папері, а потім вони ліпили її з солоного тіста. У процесі роботи юні читачі й читачки розповідали про те, які вони знають різновиди піци, яку піцу їли та з яких продуктів зробили б начинку для своєї піци. Коли заготовки для піц висохнуть, вони розфарбують їх відповідно до своїх ескізів. Окрім того, на майстер-класі діти ознайомилися з книжковою викладкою «Піца смакує усім», яку бібліотекарі підготували спеціально з нагоди цього заходу.