Пан Борщ. Традиції нашої України08.09.20, 08:00 «Із страв славетних українських. Є найдревніша страва – борщ. В нім сила, міць, здоров’я, свіжість, Якщо той борщ – насправді борщ» (В. Креницький) Борщ… Хто не знає і не їв цієї страви? Ви їли коли-небудь отой духмяний бабусин борщ, що варився і умлівав в печі? Ви ловили маленькими носиками аромат цієї простої, а разом з тим складної чудової страви? Якщо не їли – то ви нічого не знаєте про Борщ! Бібліотека-філіал №12 продовжує серію етнографічних «оповідок» про традиції нашої України. Чергова серія – про борщ. У нас в Україні борщ завжди вважався символом міцної родини: усі складові у великому полив’яному горщику, варяться, а потім, умліваючи, передають усі свої найтонші аромати і смаки основній страві - наваристому, густому, щоб аж «ложка стояла», борщу. В дуже далекі часи борщ називали «варивом з зілля». А зараз, у сучасній Українській кухні нараховується до 70 рецептів приготування борщу (київський, полтавський, львівський, волинський, тернопільський ...). У борщу є навіть своя палітра: червоний – класичний борщ з помідорами, буряком, морквою та капустою; білий – борщ на основі сироватки, сметани чи вершків з додаванням зелені; зелений – юшка з додаванням щавлю, молодої кропиви, зеленої цибулі й яєць; чорний – борщ з сушеними грушами або в’яленими сливами, сушеними грибами, саме вони надають темного кольору цій страві. Найскладніший і найдорожчий «панський борщ» - це борщ київський (у ньому м’ясо яловичини, баранини, свинини, а також натуральний свіжий хлібний квас). Проводяться навіть фестивалі борщу. Перший – це фестиваль «Борщ - їв» на Тернопільщині у місті Борщів уже 12 років поспіль. Другий – у нас на Полтавщині в містечку Опішня «Борщик у глиняному горщику», він проводиться уже 6 років підряд. Приїжджають знавці старовинних рецептів борщу з усієї країни та готують близько 60 видів цієї чудової страви. А їсти треба обов’язково з полив’яної миски. Спробуйте! Ви зрозумієте, що у борщу зовсім інший смак! У кожної господині свій рецепт борщу: м’ясо, капуста, картопля, квасоля, морква цибуля, свіже сало, часник, помідори, приправи. Але тільки вміння, бажання нагодувати родину, любов робить усе це стравою на всі часи – Борщем! |