Кавунове свято03.08.22, 11:11 Що може бути у спекотний літній день смачнішим за соковитий солодкий кавун? Кавун люблять всі – діти й дорослі, тварини і птахи… Батьківщиною кавуна є Південна Африка. Цікаво, що культурні кавуни вивели ще прадавні єгиптяни. Люди ласують кавунами вже 4000 років! Був кавун відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим, а також варили з нього мед. В Африці росте дикий кавун розміром з велике яблуко. Науковці називають кавун “ягодою”. Адже у нього тонка шкірка і соковита м’якоть з насінням. Але нам важко назвати “ягідкою” сучасний американський кавун сорту “Кароліна – Крос”, що встановив світовий рекорд. Він важить 122 кілограми! У багатьох країнах світу можна купити новий вид кавунів – квадратні. Такі кавуни вирощують з використанням прозорих пластикових форм. Вирощують квадратні кавуни в Бразилії, Об’єднаних Арабських Еміратах, Японії. В Японії городники вирощують кавуни фантастичної форми: кубічні, пірамідальні і дивні кавуни у вигляді голови людини! У Китаї вивели кавуни з м’якоттю золотистого кольору, який став дуже популярним, тому що золото в цій країні, символізує багатство. В Ізраїлі селекціонери навчилися вирощувати кавуни без кісточок. Працівники бібліотеки – філіалу №12 пропонують вам ознайомитися із книгою Катерини Смирнової “Наліпки для малят. Кавун”, Марії Морозенко “Що це?”, Жана-Крістофа Дерр’єна “Фріжель і Флаффі. Таємниця загублених кавунів”, та більше дізнатися про цілющі властивості неперевершеного короля ланів. Кавуни – справжня скарбниця корисних речовин. Вони додають здоров’я всім: і дорослим, і малечі. Смачного частування! |